Patent na szybki i tani obiad z prostych składników. Moja rodzina kocha wyrazisty smak tego dania
To szybkie danie obiadowe inspirowane jest kuchnią azjatycką, ale nie wymaga wyszukanych składników. Trzeba przyznać, że wygląda wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje. Podane z ryżem doskonale syci, ale nie sposób od niego przytyć. Wszak podstawowymi składnikami tej potrawy są: filet z piersi kurczaka, warzywa i ryż.
Jakie warzywa najlepiej pasują do kurczaka z patelni?
Mój kurczak z patelni ma dodatek kolorowej papryki i cebuli. Warzywa te idealnie nadają się do tego dania, bo doskonale zachowują chrupkość po usmażeniu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by do kurczaka dorzucić np. fasolkę szparagową, marchewkę, brokuł czy świeży, zielony groszek. Danie również będzie wyglądało atrakcyjnie i doskonale smakowało.
Jak zrobić kurczaka z warzywami i ryżem?
By przygotować kurczaka z warzywami i ryżem, najlepiej jest wybrać pierś z kurczaka. Mięso to jest delikatne i nie wymaga długiego smażenia. Tak samo zresztą jest z warzywami – gdy będą usmażone na chrupko, danie będzie smakowało o wiele lepiej, niż gdy zrobią się zbyt miękkie. Tak więc najpierw rozdrobnijcie składniki, a potem przystąpcie do ich smażenia.
Przepis: Kurczak z warzywami i ryżem
Kurczak z papryką i cebulą podany z ryżem ugotowanym na sypko
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2 kolorowe papryki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1,5 cm kawałek świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 limonki lub cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- ostra mielona papryka
- sól
- 250 g ryżu długoziarnistego
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuRyż opłucz, zalej podwójną ilością wody, zagotuj. Dodaj do niego trochę soli, przykryj, przykręć ogień. Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu. Zestaw garnek z ognia i pozostaw go pod przykryciem na 5-10 minut. Po tym czasie ryż przemieszaj widelcem.
- Krojenie składnikówFilet z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz, pokrój w wąskie paski. Oprósz je solą i papryką. Papryki umyj, oczyść, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek i imbir obierz, posiekaj.
- Smażenie składnikówNa patelni z olejem podsmaż cebulę, aż zrobi się miękkawa. Dodaj do niej paprykę i całość smaż kilka minut, cały czas mieszając. Dodaj czosnek i imbir, chwilę przesmaż, zdejmij z patelni. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż kawałki kurczaka. Co jakiś czas je zamieszaj, by równomiernie się usmażyły.
- Wykańczanie daniaDo zrumienionego kurczaka dodaj podsmażone warzywa i całość chwilę podgrzej. Sos sojowy wymieszaj z sokiem z limonki i cukrem oraz szczyptą soli i papryki. Wlej go na patelnię, wymieszaj z kurczakiem i warzywami. Całość chwilę podgrzewaj, podaj z ugotowanym ryżem.
Z czym jeszcze można podać kurczaka z warzywami?
Kurczak z patelni z warzywami doskonale smakuje podany z ryżem. Ryż najlepiej jest ugotować na sypko, dlatego należy wybrać ryż długoziarnisty, jaśminowy lub basmati. Zamiast ryżu doskonałym dodatkiem do tego dania będzie też makaron ryżowy albo sojowy. Danie to bardzo dobrze będzie też harmonizować z naszym rodzimym specjałem, jakim jest kasza jęczmienna lub kasza pęczak. Obie są niezwykle wartościowe i choć mają bardziej wyrazisty smak, niż ryż czy makaron ryżowy, to doskonale komponują się z kurczakiem i warzywami.